úterý 16. července 2013

Melounový cheesecake

Konečně, po dlouhé době, se zase hodí publikovat něco letního. Tenhle ojedinělý dortík jsem poprvé vymyslela a realizovala už před nějakou dobou. Teď se mi doma opět vyskytl meloun, takže se dočkal pro svůj nebývalý úspěch opakování. Pokud přemýšlíte, co sladkého kromě zmrzliny by vás mohlo v letních dnech osvěžit, pak je to rozhodně tenhle cheesecake. Díky melounu je úžasně nadýchaný a lehký. A co víc, je to i s bonusem, především pro milovníky růžové barvy (mezi které já se neřadím a přesto se mi to prostě jen infantilně líbí) - dort je celý růžový a to bez přidání jakékoli uměliny! Nechte se tedy unášet mámením růžového dortu a jen vnímejte, jak se vám na jazyku pěnově rozpouští...



Na základ:
anglické máslové sušenky
máslo
Na krém:
1 vanička mascarpone
1 velký bílý jogurt
1/4 melounu
pár lžic cukru
1 balení želatiny
1 balení želatinového ztužovače


Nikdy nevím, jaké sušenky mám koupit na základ. Žádné se mi nezdají nějak dost dobré a máslové. Moje oblíbené tradiční SClub, nebo jak se to jmenuje, mívají zřídka kdy. Tentokrát jsem sáhla po rustikálním balení anglických sušenek a musím říct, že to byla docela dobrá volba. Do cheesecaku skvěle zapadnou svou lehkou slaností.
Neuvádím množství, neb to podle mě nemá smysl. Každý má jinak velkou formu, každý má rád základ jiné tloušťky. Tak zkrátka by oko vytvořte ze sušenek a másla základ, který namačkejte do formy - tentokrát se pokuste opravdu i o jakési vyvýšené stěny.
Dejte chladit.

Na krém si vymícháme mascarpone s jogurtem (já tentokrát dala půl balení jogurtu a doplnila
to ještě lučinou). 
Meloun vydlabeme a v ideálním případě zbavíme pecek (ano, tohle je opruz!), nebo se pokusíme použít nějaký vhodný cedník až po rozmixování melounu (plátýnko nedoporučuji, neprojde vám tam ta hustší část melounové kaše, která se zachytí v utěrce a to není dobré). 
Rozmixovaný meloun zahřejeme, nasypeme cukr dle chuti (určitě ne moc, meloun je sladidlo sám o sobě) a přidáme želatinu. Chvíli zahříváme, pak odstavíme a necháme vychladnout.

Vychladlou melounovou směs vlijeme k té jogurtové, promícháme. Dle návodu si připravíme želatinový ztužovač a celou směs do něj intenzivně vmícháme. Ihned vlijeme na připravený základ.


 


A teď už jenom chladíme, chladíme a chladíme. Budete překvapeni, jak to ztuhne rychle, po pár hodinkách už si můžete pochutnávat na růžovém dortu :-)

5 komentářů:

  1. Teda z melounu jsem ještě dezert nedělala. To by mě zajímalo, někdy možná vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Uděláš ho na Včelí Slet?

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, je to dobrý? Já si to moc nedokážu představit, ale musí to bejt úžasně osvěžující. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to víc než dobrý! Jedna z těch nezvyklých kombinací, co dokážou nadchnout :)

      Vymazat