Už je to týden, co plánuju dát sem slíbený recept na cizrnové sušenky, ale vždycky do toho vleze něco jiného... Dnes je to například nejlepší závin, co jsem kdy dělala (neříkám, že nejlepší na světě ;-) ). Už nějakou dobu se těším, že udělám něco meruňkového. Meruňky jsou v dezertech jedno z mých nejoblíbenějších ovocí. Úplně jsem to viděla před očima. Šátečky z domácího listového těsta s pudinkem a meruňkami. Sliny jsem div udržela v puse. Na vyrábění listového těsta jsem si ale vzpomněla jaksi trochu pozdě. A vzhledem k tomu, že jsem výsledný výrobek chtěla mít hotový tentýž den, musela jsem vymyslet náhradní řešení. Nakonec jsem se trochu inspirovala u Maryny tady.
Hotovo tedy bylo ještě k večeru a dnes jsem dojedla poslední dva kousíčky (ze dvou dlouhých nohavic závinu) - což ostatně mluví asi za vše :-)
Na tažené těsto (vystačí na dvě nohavice závinu):
300g hladké mouky
30g másla
1 vajíčko
cca 100ml vlažné vody
špetka soli
kokosový olej na potření (to je moje inovace, v původním receptu je olej normální)
Na náplň:
1 sáček vanilkového pudinku
500ml mléka
cukr (množství jako tradičně neuvádím)
2 vajíčka
meruňky (kolik kdo snese, já měla něco málo přes půl kila)
tymián
Kromě toho:
máslo na potírání
tymián na posypání
Tažené těsto jsem dělala ve své gastro "kariéře" vůbec poprvé, takže jsem byla zvědavá. A musím říct, že jeho příprava mě docela bavila. Mám ráda tvárné a zároveň voňavé těsto a to tažené bezesporu je. Jediné, co mě tedy nebavilo ani trochu, byla fáze, kdy jsem se poprvé v životě uvolila skutečně postupovat - mouku dát na vál, udělat důlek, do důlku vyklepnout vajíčko, přidat rozpuštěné máslo, špetku soli a vodu a zpracovat - to je vážně zlo!! Je to tak strašně nepraktické a divné, že už to nikdy nebudu opakovat :D Proč by se tentýž postup
nemohl udělat v míse a až následně, kdy vám drží vše pohromadě, hníst těsto na vále? Rozhodně vám radím udělejte to, o to víc, pokud jako já nesnášíte tu fázi, kdy se to vše jen lepí a máte to po celých rukou.
Ale dále k postupu. Zkrátka, nějakým způsobem takto spojíte suroviny v hmotu a pak nějakou dobu (není to tak dlouho, ale není to ale úplně krátce), důkladně hnětete těsto a energicky s ním "třískáte" o pracovní plochu. Je třeba docílit úplně hladkého a lesklého těsta (ano, skutečně bude lesklé). Potom z něj uděláte bochánek a potřete tukem - kokosovým či normálním olejem a přiklopíte nahřátým talířem. Takto těsto půl hodinky odpočívá.
Uvařte vanilkový pudink dle návodu, dle chuti oslazený. Oddělte žloutky od bílků. Až pudink alespoň trochu vystydne, že se z něj nebude kouřit, přidejte do něj žloutky a krátce prošlehejte. Z bílků s trochou cukru vyšlehejte tuhý sníh a taktéž přidejte do pudinku. Na závěr do směsi přihoďte meruňky nakrájené na kousky a přisypte lehce tymián.
Těsto rozdělte na dvě půlky a každou postupně vyválejte na utěrce - jde to válet hezky, lehce, ani se to nelepí. Potom odložte váleček a těsto rukama vytahujte, až bude nakonec téměř průhledné. Naplňte pudinkovou směsí a sviňte, nejlépe pomocí utěrky. Pokud chcete mít záviny spíše estetické a chcete, aby se vám snadněji přenášely na plech, zvolte spíš taktiku rolování po kratší straně - závin bude mít na sobě více vrstev těsta a nebudou vidět vypouklé kousky meruněk.
Jestli ale máte spíše rádi tenkou vrstvu těsta, můžete zkusit, jako já, rolovat po delší straně. Jako přidanou hodnotu získáte i trochu adrenalinu - povede se přemístit závin na plech v jednom kuse, nebo nepovede? No, nakonec se povedlo, ač jedna nohavice vypadala
poněkud rustikálněji :-)
Abych to trochu zachránila, posypala jsem záviny tymiánem ještě navrchu, poté, co jsem obě nohy potřela máslem.
Pečeme na 200 stupňů cca 40 minut. V průběhu pečení nohy ještě jednou potřeme máslem, stejně tak těstě po vytažení z trouby.
Ačkoli vzhledově by můj závin soutěž krásy asi nevyhrál, svou chutí by určitě zabodovat. Kombinace pudinku, meruněk a tymiánu v tažením těstě = lehké, svěží a velice, velice jedlé! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat