pátek 5. července 2013

Jahodovo limetový sorbet se zázvorem

Konečně po dvou hektických dnech se dostávám opět k příspěvku. Řešila jsem dilema, co udělat se zbytkem kunratických jahod, které bylo třeba spotřebovat ihned. Po těch několika dnech, co jsme prakticky každý den měli jiný koláč, už jsem byla nějak přeslazená (a paradoxně jsem pak při cestě autem myslela na Princeznu?!?!!!! :D ) a tak se mi nic dalšího péct nechtělo. Nejprve jsem se rozhodla udělat pár skleniček marmelády, jenže...domácí marmelády mám plnou lednici a nejen tu... Naštěstí mě pak osvítil spásný nápad, udělat si zmrzlinku. Většina receptů je na ty klasicky smetanové, s vajíčkem, nejlépe ve zmrzlinovači. Nebo naopak jen na nejobyčejnější dřeň. Hm, jala jsem se tedy praktikovat vlastní, intuitivní postup.


Použila jsem:
misku jahod
1 celou větší limetu
malý kousek zázvoru
3 lžíce bílého jogurtu
1 balení smetany (ne ke šlehání, ale obyčejné)
trochu cukru

Samozřejmě, že jsem nechtěla "jen" obyčejnou jahodovou příchuť. Projela jsem tedy pohledem lednici a intuitivně vytáhla ještě limetu, zázvor, zbyteček jogurtu a smetanu.

Jednoduše jsem tyčovým mixérem rozmixovala omyté a okrájené jahůdky s trochou cukru (záleží na vás, jak moc budete mixovat, já záměrně nechala i nějaké kusy jahod), přidala šťávu z celé jedné limety a taky trochu kůry. Nastrouhala jsem kousek zázvoru (znáte tu speciální strouhací "mističku" na zázvor?) a přidala ho taky. Nakonec cca tři lžíce jogurtu a smetanu (nejprve jsem tam nalila jen půlku, ale poté, co jsem do kelímku strčila a on se celý vylil - na linku - jsem tam z lítosti tu rozlitou smetanu dala taky :D ).

Po promíchání jsem dala směs do dvou uzavíratelných krabiček a do mrazáku. Po hodině jsem zmrzlinu krátce promíchala a dala zpět mrazit. Tento proces s mícháním jsem opakovala celkem třikrát, pak už jsem nechala vše svému osudu.

Vzešel z toho lahodný a osvěžující sorbet, jahody s limetkou a zázvorem vytvářejí harmonickou a letní chuť, díky zázvoru tak příjemně lehce pikantní.

Tímto pokusem určitě moje zmrzlinování nekončí, docela jsem se pro to nadchla a napadá mě asi tak tisíc příchutí, které musím vyzkoušet! :D

2 komentáře:

  1. Zázvor, limetka, jahody. Mňam, mňam, mňam!!

    OdpovědětVymazat
  2. Sorbet je len ovocie + cukor alebo cukrovy sirup (ev. citronova stava alebo alkohol). Ziadne mlieko, smotana alebo jogurt. To uz je potom zmrzlina alebo 'frozen yogurt'.

    OdpovědětVymazat