pondělí 22. července 2013

Dortík s makovou šlehačkou a jahodami


Tenhle dortík byl součástí mého naplánovaného menu na páteční grilovačku. Recept byl zveřejněn v časopise Apetit a musím jim dát za pravdu, že je skutečně vzácně návykový! Nicméně, abych vše neměla tak jednoduché, plány a přípravu mi zhatila nehezká dopravní situace v pátek odpoledne na jižní spojce - co se ale taky dalo čekat, že... Dle mého plánu už měl být dortík připravený, než přijdou hosté, ale takhle jsem stihla stěží nakoupit pár zbývajících ingrediencí. Kromě dortíku jsem měla ještě v plánu na místě připravit salát z červené řepy, rukoly a kozího sýru (má oblíbená kombinace) a drink v podobě rozmačkaného ovoce (jahody, josta, rybíz), rumu, zalité Fragolinem a dolité vodou (mňam!). Maso jsem měla již naložené a upečené cizrnové sušenky.
Ale zpět k tématu. Krém měl původně sestávat z ušlehané šlehačky, tvarohu a máku svařeného v mléce. Ejhle, je možné, že v tom krámě neměli tvaroh? Jistě není, ale ve spěchu, chvatu a stresu jsem ho zkrátka nenašla. Započala jsem tedy zde svou improvizaci a koupila jen šlehačku a mascarpone (mák už jsem měla). Ještě, že piškot jsem měla už předpečený předem - a to se musím pochlubit, povedl se mi ten nejlepší a nejchutnější piškot, co jsem kdy nejen sama dělala, ale i jedla!





Na nejluxusnější piškot:
4 vajíčka (žloutek a bílek zvlášť)
cca 80g cukru (já vždycky dávám míň, ale dejte kolik chcete)
1 balení vanilkového cukru
130g hladké mouky
35g rozpuštěného másla
Na makový krém:
1/2 kelímku smetany ke šlehání
1 balení mascarpone
mletý mák
cukr
Kromě toho:
jahody, samozřejmě (já měla vaničku tak akorát)



Při přípravě piškotu si nejprve oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme nejdřív jen do řídké pěny, přidáme cukr a šleháme do tuhého sněhu (bílky šlehané s cukrem vážně vypadají jinak, než se špetkou soli!). Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem a zašleháme (už ručně) do bílků. Zlehka vmícháme prosátou mouku a rozpuštěné máslo (já nechala rozpustit v mikrovlnce).

Požadovanou formu vyložíme pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů cca 30 minut.


Teď přichází na řadu ta část s krémem. Další velké zjištění, které mě přinutilo k ještě větší improvizaci bylo, že na "chalupě" nebyl mixer a já svůj zapomněla vzít. Co tedy se šlehačkou? Nakonec jsem vymíchala mascarpone s půl kelímkem smetany ke šlehání - neušlehané, malinko osladila a zahustila mletým mákem (v syrovém stavu). Pak už jsem se jen modlila, aby se to aspoň trochu "dalo".

Rozmačkala jsem misku jahod a rozetřela je na spodní díl korpusu. Šťáva se do něj krásně vsákla. Na tuhle základní vrstvu jsem rozetřela cca 2/3 krému a pokladla pokrájenými jahodami. Teď už přiložíme vrchní díl piškotu a zbylým krémem potřeme dort všude po obvodu. Navrchu dozdobíme zbytkem pokrájených jahod.

A čekalo se na hodinu pravdy. Po zhruba hodině v lednici jsem se jala dort servíroval. A byla jsem sama ohromena, jak vypadal krásně! A držel, hurá! Všem moc chutnal, někdo si dokonce vyžádal výslužku, což mě potěšilo ještě víc. No a to ani nemluvím, jaký byl dort pak druhý den (ano, kousek zbyl, ale vážně jen kousek, ten, co je na fotkách :D ). Takže na závěr musím říct, že jsem byla ráda, že pod taktovkou "osudu" jsem makovou šlehačku stvořila tímto způsobem - nakonec si myslím, že byla ještě mnohem lepší, než dle originálního receptu. Improvizace bývá přítel úspěchu. Někdy :-)



1 komentář: