středa 17. července 2013

Červencový mix

Za poslední dny se mi nahromadilo několik pro mě zajímavých a nových potravin - produktů. Ne, že bych snad o nich nikdy předtím neslyšela. Při svých kulinářských tanečcích jsem je ale dříve ještě nepoužila a proto jsou pro mě zatím neznámým, nerozbaleným dárkem. Zkoušet nové suroviny je pro mě zábava, ráda experimentuji a nechávám se unášet vlastní fantazií. Přemýšlím, jestli se mi někdy v životě podařilo uvařit něco hnusného. No, přinejmenším si na to nevzpomínám :D Zastávám názor, že čich a intuice nezradí.



První věcí z obrázku je cizrna. Tato bio, koupená v obchodě se zdravou výživou Maranatha. Když jsem poprvé ochutnala Hummus, byla to láska na první ochutnání. Už dlouho jsem si domácí hummus slibovala a teď mám konečně z čeho. Kromě toho se cizrna skvěle hodí do salátů. A nebo, úplně z jiného soudku, třeba do sušenek, což hodlám realizovat. 
V plánu mám přidat do nich i burákové máslo z Marks§Spencer, s celými kousky oříšků. Já vím, já vím, s recepty s burákovým máslem se teď roztrhl pytel. Já si ho ale koupila prvně až teď a tudíž teprve přicházím na chuť jeho variacím (ano, občas sním pár lžiček přímo ze skleničky - je tak strašně zvláštní, člověk ho má doslova "plnou pusu").

Většina lidí, kteří se v posledním roce alespoň jednou vyskytli v nějakém podniku podporující Pilsner Urquel, už jistě Fénixe zná. Úžasně osvěžující pšeničné pivo s pomerančem. Já, totální "antipivař", ho dokážu s chutí pít celý večer a moje srdce jásá, kdykoli ho někde točí. Nevím, zda je ta lahvová verze novinka, či jen v obchodem nechodím do sekce piva, každopádně jedna fénixová lahvinka už je doma. Na rozdíl od všech přeslazených limonádových Radlerů a spol., je Fénix opravdu pivo, ale zkrátka úplně jiné :D Neznám lepší letní osvěžení!

Kokosový olej! Tak tento úlovek je pro mě skutečně cenný. Již nějakou dobu jsem ho měla v hledáčku, ale jaksi na něj nikde ne a ne narazit. Zdravá výživa mě zachránila, 250ml oleje a nějakých 130Kč. Musím ale říct, že tuhle investici si vůbec nevyčítám, naopak, nesmírně se těším na moment, až prvně na kokosovém oleji něčo usmažím, nebo ho zkrátka někam přidám. Mimochodem, je vhodný do kuchyně stejně tak jako k masážím nebo do koupele.

A teď trochu něčeho poučného. Multifunkčí Agar, nebo také agar-agar, přírodní polysacharid (lineární polymer galaktózy) s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas. Používá se jako živné médium pro kultivaci mikroorganismů a rostlin. Agar se používá také jako léčivý obvaz u domorodých kmenů nebo při laboratorním množení orchidejí. V potravinářství se využívá jako stabilizátor a zahušťovací prostředek. Je známý také jako japonská želatina. Tedy shrnuto a sečteno, pokud se nechystáte na množení orchidejí, poslouží vám Agar dobře jako přírodní želatina s vysokou funkčností.


Jako poslední jsem si udělala radost (respektive mi byla udělána radost) několika sáčky koření do sbírky. Dvě mi byla přivezena přímo z řeckého poloostrova Chalkidiki. Směs koření Giros Souvlaki (ano, skutečně je to tam s měkkým I) a Tzatziki. Oboje už jsem měla možnost vyzkoušet, Giros do marinády na maso a Tzatziki do těsta na palačinky. Uplatnění v mé kuchyni obě koření určitě najdou.
Mletý koriandr, to samozřejmě není žádná novinka a neprobádaná oblast. Jen jsem ho v mleté formě ve své sbírce ještě neměla, takže i toto je taková malá premiéra. 
Red curry past, vychytávka z asijského koutku. Dnes jsem ji požila do omáčky na těstoviny s tymiánem a cuketou. Kupodivu, kdo by to byl řekl, to vypadá opravdu jako pasta - konzistencí. Na jazyku se zdála dost pálivá, proto jsem se nechtěla s množstvím na poprvé unáhlit. Omáčka ale vůbec pálivá nebyla, jen získala takový zvláštní šmrnc. Určitě tedy není Curry past v mé lednici naposledy!

 


2 komentáře:

  1. Cizrna do sušenek-to zní báječně! Až vyzkoušíš, budu ráda za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně, mám je v plánu připravovat zítra, tak se tu brzy recept určitě objeví :-)

      Vymazat