neděle 29. září 2013

The Daring Bakers' Sempember Challange - Pastel de Tres Leches (3 Milk cake)


S dvoudenním zpožděním se konečně dostávám k napsání o zářijové výzvě. Řeknu vám jedno. Tentokrát to byla pro mě výzva všech výzev, bobřík vůle a odvahy. Ne však ani kvůli obsahu, jako spíš kvůlivá průběhu. 
Dort jsem měla naplánovaný mít v pátek hotový, abych mohla zveřejnit post včas a v sobotu ho předat tetě na narozeninové oslavě. Krásně se to všechno mělo spojit. MĚLO...je to správné slovo. V pátek jsem totiž totálně fyzicky odpadla, bolely mě klouby a vůbec celé tělo a nejradši bych jen spala a spala. Zkrátka pěkný náběh na virózu. Hrdinně jsem se ale donutila kolem 18.hodiny vstát z postele. Ještě, že jsem měla už korpus předpečený a prolitý z předchozího dne. Poprvé jsem zažila pocit, kdy byste pečení dortu stokrát vyměnili za postel a čaj s citrónem. A už to znovu zažít nechci!! :D
Když jsem skončila, všude kolem mě byla jen zkáza a zhouba, jako po kuchyňové apokalypse. Korunu tomu dávaly prázdné krabice od pizzy, kterou jsem naprosto hystericky snědla na posezení v posteli. Ilustrační foto přikládám, abyste si tu zkázu uměli představit :D (P.S., postapokalyptická šelma hledající zbytky v troskách...)



Nutno ale podotknout, že dort byl v pátek večer vážně na světě. Zbývalo už jen pár detailů, jako upevnit čokoládové ozdoby apod. Moje síly byly ale silně pod nulou, takže včasný "post" se nekonal...
V sobotu ráno mi bylo ještě o poznání mizerněji, takže jsem byla nucena pouze předat dort, který se sám beze mě vydal na cestu k oslavenkyni. Pro mě sobota znamenala peřinu, šátek, čaj a Hru o trůny...
Dostala jsem ale reference, že dort moc chutnal, takže jsem pocítila alespoň částečnou satisfakci za všechno to úsilí. 

Nenechte se ale mýlit, sám o sobě dort vlastně náročný ani moc nebyl, takže pokud se do něj pustíte v plné síle, nemůže vás to rozhodně nijak položit :-)




KORPUS
(povedl se moc, doporučuji skutečně se tohoto držet):
5 větších vajíček
půl hrnku cukru krystal
lžička vanilkového extraktu
1 hrnek hladké mouky

SIRUP
1 plechovka kondenzovaného mléka
půl plechovky kokosového mléka
půl kelímku vysokoprocentní smetany (takže spíše neušlehané šlehačky)

Jako první si samozřejmě upečeme korpus. Oddělíme žloutky od bílků. Začneme šlehat bílky. Jakmile trochu zpění, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme do nadýchané pěny s vanilkovým extraktem. Do vyšlehaných žloutků pomalu zabalíme sníh a pomalu přisypáváme (metodou "sprchy") mouku. Snažíme se co nejméně ztratit nadýchanost.
Pečeme ve formě s pečícím papírem na 180 stupňů cca 20-25 minut.

Do hrnce vlijeme všechny přísady na sirup a zahřejeme na plotně. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a prohříváme nějakých 5-10 minut. Podotýkám, že příště bych asi volila trochu jiný poměr mlék. V původním receptu byla dokonce od všeho jedna celá plechovka - to už by bylo vážně moc. Ideální by podle mě bylo dát méně kondenzovaného a více kokosového mléka.

Vychladlý korpus rozřízneme na dvě půlky a propícháme vidličkou. Proléváme taktéž zchladlým sirupem. Ideálně necháme přes noc absorbovat.

NÁPLŇ
1 ušlehaná šlehačka
půl kelímku Mascarpone
tři lžíce sirupu, který nám zbyl z prolévání
čerstvé maliny

Není nic jednoduššího (teoreticky), než ušlehat šlehačku a smíchat s mascarpone. Mně zbylo dost karamelovo kokosového sirupu, takže jsme ho přidala též a nebyla to špatná volba. Dala jsem chladit alespoň na půl hodiny do lednice.

Na spodní díl korpusu navrstvíme krém (trochu si necháme na později) a poklademe malinami (buď čerstvými, ale pokud chcete dort uchovat ještě do dalšího dne, doporučuji maliny chvíli povařit, aby nehrozilo, že vám v dortu zplesniví). Přikryjeme vrchním dílem korpusu.
Teď přichází ta fáze, kdy většinou není vše tak dokonalé, jak by podle návodů vždy mělo, a zdá se vám, že dort úplně nesedí, není rovnoměrný, někde něco přebývá, někde zase chybí...takže vezměte nůž a ořezávejte. Samozřejmě s mírou, pokud nechcete mít z dortu mini variantu. 
Celý dort pomažeme krémem a necháme chvíli chladit.

ZDOBENÍ
marcipán
cukrářská poleva (já použila modrou)
kvalitní čokoláda
silikonová vytlačovací formička na zdobení

Tahle část je už čistě individuální a subjektivní. Já měla novou zdobící silikonovou formičku, takže jsem toužila jí vyzkoušet a taky modrou cukrářskou polevu, na kterou jsem byla zvědavá. Proto vznikla modro-bílo-hnědá kombinace, která se mi pozdávala docela elegantní.

Cukrářskou polevu jsem rozpustila nad parou a polila (se snahou docílit alespoň malé rovnoměrnosti) celý dort. 
Z marcipánu jsem díky vytlačovací formičce zhotovila ozdobný obvod dortu a z čokolády ozdobičky navrch. 

Večer mi byl doručen kousek mého dortu z oslavy zpět, tudíž jsem měla možnost alespoň ochutnat, co jsem upekla. No, stydět se za to vzhledem k okolnostem určitě nemusím, byl to dobrý dort, hezky držel pohromadě (za což se musím obzvlášť pochválit) a i vzhledově jsem s ním byla vcelku spokojená (k dokonalosti má na míle daleko, ale cítím, že dort od dortu je to lepší :D ). Jen bych si sama o sobě dort udělala méně sladký a samozřejmě si více vyhrála se zdobením, dopřál-li by fyzický stav.

Děkuji tedy naší zářijové hostitelce Inmě z blogu La Galletika za tuto výzvu, vyzkoušela jsem zase nový dort a toho se litovat nikdy nedá :-)

Děkuji také fotografovi J., že zhotovil několik fotek již nakrojeného dortu, které vypadaly hezky a daly se použít :-)




5 komentářů:

  1. Hmmm, vypadá to luxusně! Ty hnědé ozdoby nahoře mi připomněly jedny sušenky, asi už se ani nevyrábí :-)

    World By Bella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Myslím, že vím, jaké sušenky myslíš, vybavuju si je z dětství, ale těm už skutečně asi odzvonilo :D

      Vymazat
  2. Vypadá zajímavě :-) A ty sušenky se mi taky moc líbí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Jinak to na mém dortu jsou jen ozdobičky odlité z čokolády :-)

      Vymazat
  3. Koukám, že jsme se s použitím malin shodly, nějak si nedovedu představit kombinovat již dost sladký dort ještě se sladkým ovocem.
    http://tege.blog.cz/1310/the-daring-bakers-september-pastel-de-tres-leches-three-milk-cake

    OdpovědětVymazat