neděle 22. září 2013

Ostružinový křehký koláč s překvapením

Už tolik dní ho sem chci dát. A už tolik dní jsem si musela večer v posteli vždy říkat: "hm, tak zítra".  A konečně, dnes tu sedím s prázdným žaludkem, neb v lednici je prázdno až vymeteno a já vzpomínám na svůj, troufám si říct, hit letošního pozdního léta...křehký ostružinový koláč rozplývající se na jazyku, nutící k dalšímu kousnutí, abyste zjistili, co ještě tam je navíc...(dozvíte se v průběhu).

Včera večer jsem se vrátila z prvního školního dvoudenního soustředění a teď mám akutní potřebu zase vyměnit role, a položky DAL a MÁ DÁTI vyhnat z hlavy trochu jinými počty - kolik mouky, kolik másla....kde jinde, než v kuchyni! Teď se ale s vámi podělím o již zmíněného šampióna mého babího léta.



Na těsto:
cca 300g mouky (kombinovala jsem hladkou a špaldovou - její chuť je v koláči příjemná)
půl kostky másla
1 vajíčko
špetka soli
cukr nebo agávový sirup dle chuti (cca dvě lžíce agávy)
Na náplň:
tabulka hořké čokolády
miska ostružin (jestli máte hrušky, s nimi jsem zkoušela druhou variantu)
cukr nebo agávový sirup dle chuti



Mouku smícháme s na kostičky pokrájeným máslem, až vznikne drobenka. Přidáme špetku soli, sladidlo a teprve na závěr rozklepneme do mísy s drobenkou vajíčko. Co nejrychleji vše spojíme v hladké a voňavé těsto. Dáme odležet cca na půl hodiny do lednice.

Z vychladlého těsta oddělíme zhruba 1/3 a dáme stranou. Zbylé 2/3 ručně vtlačíme do koláčové formy, poctivě zvedneme okraje. Dno propícháme vidličkou.

Čokoládu nastrouháme a bohatě jí vysypeme dno koláče (ano, tohle je to překvapení, věřte nevěřte, ale právě ona dodá koláči na návykovosti a kdo o ní neví, nepozná, že tam je).

Koláč naplníme ostružinami, čím více, tím lépe. Ty pak zasypeme cukrem, nebo polijeme agávovým (či jiným) sirupem. 

Z té prve odložené 1/3 těsta si tvoříme dlouhé válečky, ze kterých postupně stvoříme mřížku na koláči. Rukou na závěr mřížku lehce "rozplácneme".

Pečeme na 180 stupňů, dokud koláč nezezlátne. Nebojte, u tohoto to bezpečně poznáte :-)



Varianta č. 2.!
Jak jsem zmínila, tento koláč jsem dělala již několikrát, pro svůj úspěch a jednoduchost přípravy. Je to vážně jeden z těch efektivních receptů, kde za málo práce dostanete hodě koláčů...teda...jenom jeden koláč, ale za to ten nejlepší!
Jednoho dne jsem si s posledními ostružinami přivezla domů i hrušky. Kombinace tohoto ovoce se mi pozdávala velice, takže moje poslední varianta tohoto koláče byla ostružinovo-hrušková.

Hrušky nakrájené na malé kostičky, jsem spolu s ostružinami dala do hrnce. Postupovala jsem stejně, jako bych chtěla dělat džem. Nechala jsem na plotně probublávat s cukrem, až se hmota skutečně začínala podobat řidšímu džemu.
Touto hmotou jsem pak naplnila těsto místo čerstvých samotných ostružin.
Troufám si říct, že hrušky tomu dodaly ještě trochu řízu navíc. Takže rozhodně vyzkoušejte :-)

A já jdu nakoupit, ať můžu zaplout do kuchyně :D

P.S.: Na fotce je též ostružinové lassí, ale jelikož receptů na podobné nápoje se na blozích během ostružinové sezóny vyrojilo víc než dost, já další už přidávat nemusím...



3 komentáře:

  1. Páni, tak to musí být tedy opravdu dokonalý šampión kuchyně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl, jsem tuze ráda, že jsem si nějaké ostružiny zamrazila na horší časy :-)

      Vymazat
  2. aaaaa, mňam!!!

    Zapoj se do soutěže na mém blogu :)
    http://talktomymoustache.blogspot.cz/2013/09/giveaway.html

    OdpovědětVymazat