Už tolik dní ho sem chci dát. A už tolik dní jsem si musela večer v posteli vždy říkat: "hm, tak zítra". A konečně, dnes tu sedím s prázdným žaludkem, neb v lednici je prázdno až vymeteno a já vzpomínám na svůj, troufám si říct, hit letošního pozdního léta...křehký ostružinový koláč rozplývající se na jazyku, nutící k dalšímu kousnutí, abyste zjistili, co ještě tam je navíc...(dozvíte se v průběhu).
Včera večer jsem se vrátila z prvního školního dvoudenního soustředění a teď mám akutní potřebu zase vyměnit role, a položky DAL a MÁ DÁTI vyhnat z hlavy trochu jinými počty - kolik mouky, kolik másla....kde jinde, než v kuchyni! Teď se ale s vámi podělím o již zmíněného šampióna mého babího léta.
Na těsto:
cca 300g mouky (kombinovala jsem hladkou a špaldovou - její chuť je v koláči příjemná)
půl kostky másla
1 vajíčko
špetka soli
cukr nebo agávový sirup dle chuti (cca dvě lžíce agávy)
Na náplň:
tabulka hořké čokolády
miska ostružin (jestli máte hrušky, s nimi jsem zkoušela druhou variantu)
cukr nebo agávový sirup dle chuti
Mouku smícháme s na kostičky pokrájeným máslem, až vznikne drobenka. Přidáme špetku soli, sladidlo a teprve na závěr rozklepneme do mísy s drobenkou vajíčko. Co nejrychleji vše spojíme v hladké a voňavé těsto. Dáme odležet cca na půl hodiny do lednice.
Z vychladlého těsta oddělíme zhruba 1/3 a dáme stranou. Zbylé 2/3 ručně vtlačíme do koláčové formy, poctivě zvedneme okraje. Dno propícháme vidličkou.
Čokoládu nastrouháme a bohatě jí vysypeme dno koláče (ano, tohle je to překvapení, věřte nevěřte, ale právě ona dodá koláči na návykovosti a kdo o ní neví, nepozná, že tam je).
Koláč naplníme ostružinami, čím více, tím lépe. Ty pak zasypeme cukrem, nebo polijeme agávovým (či jiným) sirupem.
Z té prve odložené 1/3 těsta si tvoříme dlouhé válečky, ze kterých postupně stvoříme mřížku na koláči. Rukou na závěr mřížku lehce "rozplácneme".
Pečeme na 180 stupňů, dokud koláč nezezlátne. Nebojte, u tohoto to bezpečně poznáte :-)
Varianta č. 2.!
Jak jsem zmínila, tento koláč jsem dělala již několikrát, pro svůj úspěch a jednoduchost přípravy. Je to vážně jeden z těch efektivních receptů, kde za málo práce dostanete hodě koláčů...teda...jenom jeden koláč, ale za to ten nejlepší!
Jednoho dne jsem si s posledními ostružinami přivezla domů i hrušky. Kombinace tohoto ovoce se mi pozdávala velice, takže moje poslední varianta tohoto koláče byla ostružinovo-hrušková.
Hrušky nakrájené na malé kostičky, jsem spolu s ostružinami dala do hrnce. Postupovala jsem stejně, jako bych chtěla dělat džem. Nechala jsem na plotně probublávat s cukrem, až se hmota skutečně začínala podobat řidšímu džemu.
Touto hmotou jsem pak naplnila těsto místo čerstvých samotných ostružin.
Troufám si říct, že hrušky tomu dodaly ještě trochu řízu navíc. Takže rozhodně vyzkoušejte :-)
A já jdu nakoupit, ať můžu zaplout do kuchyně :D
P.S.: Na fotce je též ostružinové lassí, ale jelikož receptů na podobné nápoje se na blozích během ostružinové sezóny vyrojilo víc než dost, já další už přidávat nemusím...
Páni, tak to musí být tedy opravdu dokonalý šampión kuchyně :)
OdpovědětVymazatTo byl, jsem tuze ráda, že jsem si nějaké ostružiny zamrazila na horší časy :-)
Vymazataaaaa, mňam!!!
OdpovědětVymazatZapoj se do soutěže na mém blogu :)
http://talktomymoustache.blogspot.cz/2013/09/giveaway.html