sobota 31. srpna 2013

Penne s rukolovým pestem, pikantní dýní a kozím sýrem

Tak si dáme zase jednou něco slaného a zdravého...
Přiznám se, že když v nadpisu nějakého receptu zahlédnu "Penne", většinou ani dál nečtu. Těstoviny znám přece na tolik způsobů a ještě jich tolik díky improvizaci poznám, že nemá smysl zkoušet je podle něčího, také improvizačního receptu. S těmahle Penne je to ale jiné. Není to žádná nahodilá směska "co dům dal", ale konkrétní a vyvážené suroviny, které dodají těstovinám úplně nový rozměr. Věřte mi :-)


Suroviny na závratné těstoviny: 
(množství zhruba na 3-4 porce)
Penne (nahradí je i motýlci či jiné, v případě akutní potřeby)
1 dýně hokaido
tři hrsti rukoly
olej (ideálně řepkový, jinak slunečnicový)
chilli omáčka (jakoukoli zvládnete, ale nebojte se toho, musí být aspoň trochu výrazná)
sůl, pepř
kozí sýr


Dýni je potřeba nejprve upéct. Celou ji dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 stupňů nějakých 30-40 minut, aby byla na píchnutí měkká. 

Upečenou dýni rozkrojíme, vydlabeme dužinu se semínky a dýni nakrájíme na kostky. Krájejte i se slupkou, je dobrá a měkká. Dýňové kostky promícháme s chilli omáčkou a necháme chvíli odležet.

Rukolu omyjeme a vložíme do mixéru. Přilijeme olej, ne moc, rukola v něm nesmí plavat. Raději méně, přilít se dá vždycky. Mixujeme, dokud nevznikne hladká pasta. Dle chuti dosolíme, případně dopepříme.

Do uvařených těstovin vlijeme pesto, vsypeme dýni a vše promícháme. Navrch na každou porci rozdrobíme čerstvý kozí sýr a podáváme.

Naprosto jednoduchá a vysoce efektní úprava těstovin, u mě jednoznačně zabodovala svou nevšedností a zdravým složením!

2 komentáře:

  1. Mňam, to vypadá vážně úžasně! Už se těším, až budu dostávat dýně od maminky, to pak určitě vyzkouším i tento recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám dýňové věci právě hrozně ráda, s domácí dýní ze zahrádky to bude jistě super.

      Vymazat