Tímto dortíkem jsem se inspirovala na jednom blogu zaměřeném na bezlepkové vaření a pečení Veselé Borůvky, inspirací mi byla také březnová výzva The Daring Bakers, Hidden Veggie. S mrkví nebo cuketou jsem již pracovala při pečení nesčetněkrát, proto jsem chtěla vyzkoušet něco nového. V tomto případě je řepa v dortu "propašovaná" díky kakau tak dobře, že nevědomý by jistě ani nepoznal.
Vůbec se nebojte červené řepy, pokud ji máte rádi, potěší vás i na sladko. Potěší vás možná, i pokud ji jinak rádi nemáte. Předsudky o řepě v podobě rozblemcaného "kompotu" ve školní jídelně už jsou dávno passé, je čas dát šanci červené řepě jako moderní surovině.
Co jsem použila:
1 kus červené řepy (ideálně předvařené)
1 jablko
špetka jedlé sody
3 lžíce kakaa
3 lžíce medu
1 lžíce oleje
3 vejce
4 lžíce kokosu
200g mandlí
špetka soli
mandlová esence
Na krém:
1/2 balení velkého bílého jogurtu
kokosu kolik snesete
půl balení velké lučiny (nebo 1 malá)
Řepu (již uvařenou a oloupanou, pokud jste nesehnali předvařenou, kterou prodávají v Bille či Kauflandu) nakrájíme na kostičky. Jablko oloupeme a zbavíme jadřinců, taktéž nakrájíme na kousky. Do misky k řepě a jablku přidáme vajíčka, lžíci oleje a pár kapek mandlové esence (není samozřejmě nutná), tři lžíce medu.
Vše rozmixujeme tyčovým mixérem nebo v robotu.
Mandle umeleme, nasekáme, zkrátka docílíme mandlové drti a vsypeme spolu se všemi suchými ingrediencemi (kokosem, kakaem, jedlou sodou a solí) do již připravené řídké směsi.
Zamícháme a vlijeme do dortové formy, jejíž dno jsme si předem vystlali pečícím papírem.
Pečeme na 160 stupňů cca 50 minut (špejle vyjede čistá).
Krému docílíme naprosto jednoduchým utřením půlky balení lučiny a jogurtu s bohatou dávkou kokosu. Zdobíme, nebo naneseme na celý upečený dort. (Já nazdobila dort jen na focení a jelikož mi bylo líto zbylého krému, potřela jsem následně bohatě celý dort - je škoda někde vynechat!) :-)
povodně nepřipomínej, my máme zas na zahradě stojatou už...
OdpovědětVymazatz červené řepy jsem dělala muffinky a byly moc dobré!
tvůj recept se mi moc líbí a ten krém je ze zajímavých ingrediencí! ikdyž já bych to udělala možná bez, suché buchty mám radši:)
Tak to tedy nezávidím, snad už se to nezhorší. Jinak tenhle dortík není suchý ani sám o sobě, díky řepě je právě krásně vlhký, i bez krému by to bylo fajn :-)
VymazatVypadá to moc dobře.
OdpovědětVymazatDěkuji za super nápad, určitě brzy vyzkouším.
OdpovědětVymazatNo krásná ozdoba ;) Povedl se hezky! A ta poleva musí být skvělá :)
OdpovědětVymazat