středa 26. června 2013

Řepový dortík bez mouky

Těšila jsem se, že sem budu moct dát letní recept na úžasný melounový cheesecake, který jsem vymyslela nedávno, ale v tomto počasí to není ani trochu tématické. Místo toho se mi při pohledu z okna vybaví vzpomínka na jeden taktéž nedávný povodňový den, kdy to venku vypadalo jako před apokalypsou a já se zavřela doma a měla vyloženě chuť udělat si něco dobrého. Tenhle naprosto originální dortík byl skvělá volba. Nejen, že je bez mouky, ale je krásně svěží, lehký a neskutečně vláčný! Pokud tedy nemáte rádi suché neklouzavé buchty jako já, bude tohle šálek vašeho čaje :-)

Tímto dortíkem jsem se inspirovala na jednom blogu zaměřeném na bezlepkové vaření a pečení Veselé Borůvky, inspirací mi byla také březnová výzva The Daring Bakers, Hidden Veggie. S mrkví nebo cuketou jsem již pracovala při pečení nesčetněkrát, proto jsem chtěla vyzkoušet něco nového. V tomto případě je řepa v dortu "propašovaná" díky kakau tak dobře, že nevědomý by jistě ani nepoznal.

Vůbec se nebojte červené řepy, pokud ji máte rádi, potěší vás i na sladko. Potěší vás možná, i pokud ji jinak rádi nemáte. Předsudky o řepě v podobě rozblemcaného "kompotu" ve školní jídelně už jsou dávno passé, je čas dát šanci červené řepě jako moderní surovině.




Co jsem použila:

1 kus červené řepy (ideálně předvařené)
1 jablko
špetka jedlé sody
3 lžíce kakaa
3 lžíce medu
1 lžíce oleje
3 vejce
4 lžíce kokosu
200g mandlí
špetka soli
mandlová esence
Na krém:
1/2 balení velkého bílého jogurtu
kokosu kolik snesete
půl balení velké lučiny (nebo 1 malá)

Řepu (již uvařenou a oloupanou, pokud jste nesehnali předvařenou, kterou prodávají v Bille či Kauflandu) nakrájíme na kostičky. Jablko oloupeme a zbavíme jadřinců, taktéž nakrájíme na kousky. Do misky k řepě a jablku přidáme vajíčka, lžíci oleje a pár kapek mandlové esence (není samozřejmě nutná), tři lžíce medu.

Vše rozmixujeme tyčovým mixérem nebo v robotu.

Mandle umeleme, nasekáme, zkrátka docílíme mandlové drti a vsypeme spolu se všemi suchými ingrediencemi (kokosem, kakaem, jedlou sodou a solí) do již připravené řídké směsi.



Zamícháme a vlijeme do dortové formy, jejíž dno jsme si předem vystlali pečícím papírem.
Pečeme na 160 stupňů cca 50 minut (špejle vyjede čistá).

Krému docílíme naprosto jednoduchým utřením půlky balení lučiny a jogurtu s bohatou dávkou kokosu. Zdobíme, nebo naneseme na celý upečený dort. (Já nazdobila dort jen na focení a jelikož mi bylo líto zbylého krému, potřela jsem následně bohatě celý dort - je škoda někde vynechat!) :-)


5 komentářů:

  1. povodně nepřipomínej, my máme zas na zahradě stojatou už...
    z červené řepy jsem dělala muffinky a byly moc dobré!
    tvůj recept se mi moc líbí a ten krém je ze zajímavých ingrediencí! ikdyž já bych to udělala možná bez, suché buchty mám radši:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tedy nezávidím, snad už se to nezhorší. Jinak tenhle dortík není suchý ani sám o sobě, díky řepě je právě krásně vlhký, i bez krému by to bylo fajn :-)

      Vymazat
  2. Děkuji za super nápad, určitě brzy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. No krásná ozdoba ;) Povedl se hezky! A ta poleva musí být skvělá :)

    OdpovědětVymazat