úterý 27. srpna 2013

THE DARING BAKERS’ AUGUST CHALLENGE: Mawa cake, Bohinhas de coco, Masala biscuits

Tento měsíc jsem se výzvy odvážných pekařů účastnila poprvé oficiálně! Já vím, tvrdila jsem, že si radši budu dělat vše po svém a kdy chci...noo, tak už i já jsem podlehla, když ona v tomto případě právě ta "organizovanost" má své kouzlo... O to víc, že hned první moje ofiko výzva mě totálně nadchla! Miluju indickou kuchyni, kari, masala, římský kmín, to je moje top koření. Výzvu hostila Aparna, která na svém blogu přibližuje indickou kuchyni státu Goa. Dostali jsme za úkol upéct tři indické speciality, Mawa cake, kokosové sušenky Bolinhas de coco a Masala biscuits, na které jsem se obzvlášť těšila!
Mawa cake jsem upekla už někdy v půlce srpna, ale sušenky jsem nechávala nějak na poslední chvíli, pořád bylo času dost a nejdnou...je tady posting day, 9 hodin večer, mně se v troubě pečou Bolinhas, jsem po pár Hoegardnech, chce se mi hrozně spát...ale vytrvám, musím, přece nebude hned má první ofiko výzva opožděná, že!

Mawa cake
Je to specialita íránských kaváren, které se v Indii hojně vyskytují. Vyznačují se prý především svou přátelskou atmosférou a velice ojedinělými pokrmy i nápoji. 
Základ tohoto koláče, MAWA, je vlastně pomalu zredukované mléko. Jednoduše řečeno, jedná se vlastně o domácí kondenzované mléko. Výroba koláče skutečně není složitá, jen to chce investovat trochu času - mawu je třeba udělat si den předem a sama o sobě se dělá nějakých 40 minut.



Na mawu:
1 litr plnotučného mléka
Na koláč:
půl hrnku nakrájeného másla
3/4 hrnku zhotovené mawy
hrnek cukru (rozhodně jsem tolik nedala)
3 větší vajíčka
5-6 tobolek kardamomu
2 hrnky mouky (já použila standartní hladkou)
lžička prdopeče
špetka soli
půl hrnku mléka
kešu oříšky či mandle (já byla s mandlemi spokojená)



Jak jsem zmínila, den předem je třeba zhotovit mawu. Postupovala jsem přesně dle návodu Aparny, ale stále se nic moc nedělo. Zabrousila jsem tedy na internet a na youtube narazila na takovou sympatickou Indku, která tvorbu mawy předváděla. Dle jejího návodu byla hotová coby dup. Mléko vlijeme ho hrnce s tlustším dnem, přivedeme k varu, necháme vzkypět. Pak malinko ztlumíme plamen (ale ne moc, musí to stále probublávat), každou chvíli mícháme, aby se mléko nepřichytávalo a sledujeme, jak pomalu houstne. Celé by to mělo být za tři čtvrtě hodinky (Aparna uváděla hodinu až hodinu a půl). Nemá cenu to tady složitě popisovat, doporučuji v případě zájmu o tuto alchymii zhlédnout toto video:




Druhý den vyndáme odstátou mawu z lednice a vrhneme se na již jednoduchý cake. Prošleháme máslo, mawu a cukr ručním šlehačem, až se vše spojí. Přidáme postupně vajíčka a opět prošleháme. Pak přijde na řadu mléko, mouka, prdopeč, sůl a kardamom. Ten musíme samozřejmě vyloupat z tobolek. Vše promícháme a nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. 
Pokud použijete mandle, spařte je horkou vodou a oloupejte. Poházejte ledabyle na těsto, nezatlačujte! Doporučuje se spíše rustikální vzhled, než-li umělecký.

Pečeme na 180 stupňů něco okolo hodiny, dokud nebude koláč krásně zlatavý a projde testem špejlí.

Můj koláč se k mému potěšení vyvedl, vzhled měl vskutku rustikální, ale zážitek z něj jedna báseň. Ideální je upéct si ho v nějakém deštivém dni a uvařit si k němu černý čaj s mlékem.

Masala biscuits
"Masala" znamená vlastně mix koření. Tyto sušenky jsou tedy kořeněné různými druhy koření. Typické jsou prý pro jižní indické státy. Díky čili papričkám se jedná spíše o mlsání pro dospělé. Aparna nám tady dala volnost co se koření a jeho množství týče, já se ale více méně držela receptu, jen něco málo přidala.



Moje masala biscuits:
1 a 3/4 hrnku mouky (dala jsem mix polohrubé a špaldové)
dvě lžíce rýžové mouky (lze koupit ve zdravé výživě)
lžička prdopeče (dala jsem dvě a nahradila tak původně psanou jedlou sodu)
dvě špetky soli
půl hrnku pokrájeného másla
tři zelené chilli papričky (měli jen červené, použila jsem půlku takové větší)
špetka nastrouhaného zázvoru
lžička pepře
lžička římského kmínu
lžíce cukru (já dala agávový sirup)
lžíce nasekaného čerstvého koriandru
lžička kari koření
lžička směsi garam masala
3-4 lžíce bílého jogurtu
sezamová semínka
olej na potření



Všechny sypké suroviny promísíme s máslem, až docílíme drobenky. Přidáme dle chuti všechno uvedené koření. Kari a garam masalu jsem si přidala sama, dle svého uvážení. Chilli papričku nasekáme na co nejmenší kousky (když na ni v sušence narazíte, píše pěkně, ale příjemně). Čerstvý koriandr jsem utloukla v hmoždíři. Nakonec do všeho přijde jogurt, který dotvoří těsto. Hněteme jen do té doby, než lze udělat velkou vláčnou kouli. Nesmíme hníst moc dlouho. Necháme půl hodinky odležet v lednici.


Pak už stačí vyválet placku zhruba 3mm tlustou a vykrájet sušenky libovolných tvarů. Já konečně měla možnost použít obrázková vykrajovátka, která pravidelně nacházím v baleních mražené zeleniny. Vybrala jsem hvězdičku, králíčka, panáčka a domeček.

Pečeme na 180 stupňů na plechu s pečícím papírem zhruba 15-20 minut (mně ta trouba peče prostě rychle, první plech byl trochu přezlátlý...)

Celý tenhle proces je taková malá alchymie a mě to hrozně bavilo. Takové sušenky se tady u nás jen tak nevidí a přitom jsou tak skvělé. Na mém stole rozhodně nejsou naposledy!

Uvedené množství surovin vystačilo na dva plechy sušenek.

Bolinhas de coco
Jsou to kokosové sušenky kořeněné kardamomem, typické pro indický stát Goa. Na povrchu mají být křupavější, ale uvnitř rozplývající se na jazyku, jemné. Ve státě Goa se tyto sušenky podávají především na Vánoce, není ale výjimkou, že je lidé jedí i přes rok. Jsou speciální svým složením. Základ je z krupice a (ideálně) čerstvého kokosu. Hmota se nechá přes noc odstát a krupice tím pádem neskutečně zjemní.



Přijde tam:
2 hrnky kokosu (ideálně čerstvého, ale tady v ČR zřejmě sáhneme po sušeném)
1 a půl hrnku krupice
1 a čtvrt hrnku cukru (krystal, krupice)
3/4 hrnku vody
špetka soli
2 větší vajíčka
cca 8 tobolek kardamomu
2 lžíce másla
máslo nebo olej na potření



Nejdřív vám něco na sebe prozradím. Víte jakou dobu mi zabralo hledání informace, kde pořídím co nejrychleji semolinu? No...a pak mi docvaklo, že semolina je v angličtině též krupice...to je věda :D

Hádala bych, kdybych řekla, že čerstvý kokos se v tuto dobu v českých obchodech nesežene. To nechci tvrdit. Každopádně já na něj v žádném běžném obchodě nenarazila a ani jsem neměla moc ambice ho někde shánět. Přece jen, je léto, všude plno ovoce, a já budu kupovat kokos? No, zkrátka, použila jsem ten sušený, co na plat. Ten jsem v misce nejprve zalila horkou vodou, aby se nasákl a trochu nabobtnal (a trochu připomínal ten čerstvý, no).


Krupici (já použila dětskou krupičku, chyba to zřejmě nebyla) dáme na pánev a mírně orestujeme. Pozor, krupice ale nesmí úplně zhnědnout. Odstavíme.

Cukr dáme ho hrnce spolu s vodou a zahříváme, dokud se zcela nerozpustí. Pak ještě nějakou dobu necháme probublávat, nějaké 3 minutky.

Smícháme krupici, kokos, cukrovou vodu, sůl a máslo. Celé to dvě minutky ještě zahříváme a mícháme na sporáku. Pak odstavíme a necháme do druhého dne ležet.

No a potom...už je to zase hračka.
Oddělíme žloutky od bílků a oboje ručně metličkou prošleháme. Vlijeme do krupičné směsi a na závěr přihodíme kardamom. Rukama vše propojíme. Vznikne hmota, ze které lze docela hravě tvořit kuličky. ty splácneme na placičky, vidličkou vytvoříme vroubkování (čárky sem tam), potřeme olejem a... 

...pečeme na 180 stupňů na plechu s pečícím papírem 15-25 minut (hlídejte, zlatavost mluví za vše)

Moje Bolinhas vzhledově nejsou tak krásně přesné, jako ty na fotkách Aparny, ale chutnají skvěle, ačkoli nejsou navrchu moc křupavé, jak by měly být.

Tak a abych to ještě shrnula. Děkuji mockrát Aparně za tuhle výzvu, která pro mě byla skutečně vzrušujícím exotickým zážitkem. Všechny tři výtvory stály za to (jo, Bolinhas de coco už jsou venku z trouby, jsou super!), nelituju, že jsem se do toho takhle pustila. Myslím, že když tyhle speciality uděláte návštěvě, bude nadšená a vy budete za hvězdy, neb je to něco, co nikdo nezná!

6 komentářů:

  1. Welcome to Daring Bakers! Your cake and cooking look great!

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkně jsi se při své premiéře předvedla, jsi dobrá! Já jsem odmítla hodinu čuchat vařící se mléko, takže jsem tento měsíc poprvé vynechala. a už se těším, co bude v září...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Já indickou kuchyni miluju, takže jsem to udělala s radostí, dokonce i přesto, že sušenky jinak moc nemusím. A na tu zářijovou už se taky těším.

      Vymazat
  3. No tedy, to vypadá perfektně! Chci se zeptat k těm kořeněným sušenkám, chutnají spíš jako slané krekry nebo mírně sladce, jakoby do perníčkova? Sakryš, doufám, že se mi podaří udělat bezlepkovou verzi, vypadá to fakt náramně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! No, vlastně přemýšlím, jak odpovědět :D Nejsou vyloženě slané, ale ani vyloženě sladké. Ale já osobně jsem z nich měla pocit právě spíš do toho perníčkova, brala jsem to jako sladkost, jen pikantní. Jsou ale fakt výborné! A na bezlepkovou verzi se pak ráda k Tobě podívám! :)

      Vymazat