pondělí 26. srpna 2013

Šlehačková roláda s opilými ostružinami, bezlepková, bez cukru


Několikadenní odmlka v podobě mé jediné letní minidovolené, přivála moji první várku ostružin ze zahrádky. Keř je letos tak obsypaný, že se obávám, že to ani nestačíme sesbírat. Pokud máte nějaké svoje vyzkoušené ostružinové recepty nebo tipy, sem s nimi, shromažďuju všechno možné. 

Pustila jsem se do rolády, kterou jsem se inspirovala v zářijovém čísle Gurmetu. Upravila jsem si recept podle svého gusta a vznikla lehká nadýchaná dobrota, která se snědla skoro celá za jedno odpoledne. Je zase po delší době celá bezlepková a zcela bez cukru a co víc, zabere vám ani ne půl hodinky času!




Na roládu:
5 vajec (žloutky a bílky půjdou zvlášť)
tři lžíce agávového sirupu
70g špaldové mouky
2-3 lžíce dobrého kakaa
Na náplň:
1 smetana ke šlehání
1 kelímek bílého jogurtu (nebo 1/2 velkého kelímku)
 balíček želatinového ztužovače
miska ostružin
panák či dva rumu




Jako první je chytré udělat si náplň. Ve většině receptů se šlehačkovým krémem se želatinový ztužovač nevyskytuje, já ho ale v těchto případech doporučuji. Sama jsem si ho poslední dobou oblíbila, je to opravdu účinný pomocník pro pevné a neroztékající se krémy, ať už ze šlehačky, jogurtu, tvarohu, nebo ovoce. Nemusíte se bát, že bude cítit v chuti, já žádnou pachuť nikdy nezaznamenala a to jsem cíťa na pachutě. 
Jednoduše tedy vyšleháme šlehačku. Poté si do větší misky dle návodu rozděláme ztužovač. Do něj přijde již vyšlehaná šlehačka a jogurt. Vše důkladně promícháme a schováme do ledničky.

Ostružiny v misce zalijeme rumem a necháme stát.


Oddělíme si bílky od žloutků a jako první ušleháme z bílků tužší sníh. Metličku od sněhu neumýváme a rovnou vyšleháme žloutky s agávovým sirupem do světlejší nadýchané pěny (mám vyzkoušené, že právě když neumyjete metlu a do žloutků se dostane trochu sněhu, bude žloutková hmota taková lesklejší, hutnější). Do žloutků opatrně zabalíme sníh a zlehka vmícháme mouku a kakao. Pomalu zabalujeme, aby sníh nespadl a těsto bylo krásně nadýchané. Až se vše spojí, nalijeme hmotu na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme na 180 stupňů 15 minut.

Upečený plát si vyklopíme z pečícího papíru na čistou suchou utěrku a i s utěrkou ještě teplé srolujeme. Dáme ideálně na studené místo, v posledních dnech například na balkon :D 
Bude to vychladlé dřív, než byste čekali.

Ostružiny rozmačkáme vidličkou, podle toho, jak velké kusy chceme mít. Já pomačkala jen trochu, aby pustily nějakou šťávu. Tou řidší částí pomažeme roládu a navršíme šlehačkovo jogurtovou směs (cca tři lžíce si dáme stranou), na kterou ještě navršíme zbytek ostružin. 
Tohle zní děsně jednoduše, ale například já mám s balením rolád vždycky problém. Nedělám je často, tudíž nemám ten cvik a nikdy neodhadnu jak hodně a jak do krajů mám plát pomazat náplní, aby se mi jí následně půlka nevyvalila ven. Každopádně, náplň s rumovými ostružinami je sama o sobě tak dobrá, že jistě nepohrdnete a případné vytekliny ochotně sníte.

Zabalenou roládu ještě navrchu pomažeme krémem obarveným do fialova od ostružin a ozdobíme čerstvými plody.
Mňam mňam mňam!

2 komentáře:

  1. Roláda vypadá nádherně, ale není bezlepková, špalda je stará odrůda pšenice a lepek obsahuje. (I když někteří lidé s alergií na lepek ji můžou zvládat, ale celiatici nee).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, to jsem nevěděla. Já jsem zvyklá péct "jen" pro alergika, nikoli pro celiatika, a vím, že alergici špaldovou mouku můžou :)

      Vymazat