neděle 18. srpna 2013

Co s černými jeřabinami


Celé léto prahnu po borůvkách, takže jsem dostala bednu plnou černých jeřabin. Ne, neodporuje si to tak moc, jak to vypadá. Kromě toho, že jsou jeřabiny hrozně zdravé a dá se z nich udělat plno dalších věcí, jsem si ověřila, že dokážou borůvky v koláči docela dobře nahradit. Taky jsem tomu nejdřív nevěřila...

Přemýšlela jsem, co z toho množství jeřabin vůbec spáchám. Nakonec jsem se rozhodla zkusit od všeho trochu. Dopadlo to takhle: 4skleničky jeřabin na způsob brusinek, jeřabinová griotka neboli likér, jeřabinovo-čokoládová zmrzlinka a konečně již hotový kakaovo-tvarohový jeřabinový koláč.

Zjistila jsem, že dny jsou vážně hrozně krátké a pokud má člověk víc konkrétních aktivit, co chce stíhat, musí se naučit plánovat čas co nejefektivněji. Proto jsem postupovala následovně:

Jeřabiny ala brusinky
Jeřabiny dáme do co největšího hrnce a zalijeme vodou smíchanou s cca kilem a čtvrt cukru, tak, aby byly jeřabiny zcela ponořené. Takto povaříme do změknutí. Může to být zhruba půl hodinka. Jeřabiny taky nasáknou cukr, takže zčásti ztratí svou totální trpkost.
Já si následně odebrala stranou jeřabiny, které jsem chtěla použít na koláč a na zmrzlinu. Do těch zbylých, co máme stále na plotně, přidáme dvě lžičky kyseliny citrónové a ještě alespoň 5 minut povaříme. Pak stáhneme z plotny. Takto jsou jeřabiny přichystané na uskladnění ve skleničkách. Někdo možná přidává ještě nějaké koření, hřebíček, skořici. Já je ale záměrně nechala jen tak.
Skleničky si předem "vypláchneme" nějakým alkoholem, je to dobrý pomocník, aby nám to nezačalo na vrchu plesnivět. Pak už jen naplníme jeřabinami i s trochou šťávy a obrátíme víčkem dolů, dokud skleničky zcela nevychladnou.

Ohledně jeřabinového likéru se zatím dalo podniknout jen to, že jsem část jeřabin zalila v hrnci vroucí vodou a hrnec odnesla na balkon. Takto by měl zůstat několik dní, než je možní pokračovat.

Zmrzlinka bude na pořadu dne dnes, takže recenze bude zase někdy později.

Teď už ale ke skvělému koláči. Nevím proč, ale od začátku mi k těm jeřabinám nějak ladí čokoláda. Zároveň už dlouho toužím po nějakém tvarohovém borůvkovém dortíku, proto jsem spojila vše do jednoho.




Na korpus:
150g polohrubé mouky + 150g špaldové (celkem zkrátka potřebujeme 300g)
80g másla
1 vajíčko
špetka soli
cukru kolik uznáte za vhodné
tři lžíce kakaa
čtvrt hrnku mléka
Na náplň:
1 vanička tvarohu
čtvrt hrnku mléka
1 vajíčko
Kromě toho:
Misku předvařených černých jeřabin
moučkový cukr na posypání



Předesílám, že tyhle recepty s jeřabinami vůbec nejsou pro ty, kteří se vyhýbají cukru - bez něj tady bohužel nepochodíme, jeřabiny by se samy o sobě pro svou trpkost jíst nedaly.

Do mísy nasypeme všechny sypké suroviny na korpus, přidáme ty vlhké a rukama vypracujeme hladké těsto, které na chvíli odložíme do lednice.

Mezitím zapneme troubu na 180 stupňů a pustíme se do náplně. Není nic jednoduššího, než prošlehat tvaroh s mlékem a vajíčkem, případně cukrem, chcete-li.

Těsto rukama vtlačíme do koláčové formy, kterou není třeba ani vymazávat, ani vysypávat, i když všude píšou, že ano. Je to jen jakýsi zvyk nebo přežitek. Tuková těsta jsou "vymazaná" sama o sobě dost, nemějte strach, k formě se vám to nepřilepí ani za mák :-) Těsta je dost, vyvyšte pořádně okraje a pak propíchejte celý koláč vidličkou. 

Vlijte tvarohovou směs a bohatě zasypte jeřabinami, které ještě trochu můžete posypat moučkovým cukrem, abyste je měli skutečně sladké jako borůvky.

Pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut, nebojte se nic, že byste to nepoznali :-)

Koláč mě opravdu velice mile překvapil, kombinace kakaového těsta, tvarohu a hořko-sladkých jeřabin je vskutku okouzlující.


5 komentářů: