neděle 23. června 2013

Tvarohový koláč s rebarborou a pistáciemi

Začnu něčím aktuálním. Používat sezónní suroviny není jen úsporné opatření našich babiček. Když se zamyslíte a zaposloucháte do řeči vlastního těla, uvidíte, že sám organismus si o ně říká. Vím, že s rebarborou tu bruslíme na tenkém ledě. Někdo ji miluje, ale někdo nesnáší a při pomyšlení na babiččinu rebarborovou buchtu s drobenkou se mu obrací žaludek. Ostatně ale jako u všech surovin, jsou i u rebarbory modernější způsoby, jak ji připravit.
Pokud někomu vadí její výrazná kyselá a trpká chuť, máme taky řešení. Stačí rebarboru krátce povařit ve vodě a přesně tyto vlastnosti ztratí. Když navíc ještě zkaramelizujete cukr a s rebarborou smícháte, máme sladkou směs, skoro jako jablíčka do štrúdlu. Připravit rebarboru o svou typickou chuť mým záměrem ale rozhodně nebylo.
 Můj první pokus s ní, pudinková buchta se strouhankovou drobenkou, dopadl nic moc. Po dlouhé době se mi něco nepovedlo dle mých představ a byla jsem z toho celá špatná. Nevěděla jsem ještě, jak rebarbora reaguje a nechala buchtu péct déle, než jsem měla.
Můj druhý pokus, kynuté koláčky s rebarborou a jablky, dopadl o poznání lépe, ale taktéž to nebyla ta pravá rebarborová slast.
Až na potřetí! Tento lehký a svěží koláč bych se ani trochu nezdráhala nabízet někde v kavárně jako hlavní sezónní dezert. Právě jsem dojela poslední kousek a s lítostí odnesla dno dortové formy do dřezu. Jdu se tedy podělit.



Suroviny

Na těsto:
125g měkkého másla nebo Hery
moučkový cukr dle Vaší chuti
cca 400g hladké mouky
půl kelímku smetany
1 vejce
Na náplň:
1 vanička tvarohu
druhá půlka smetany
2-3 lžíce vanilkového pudinkového prášku
cukr dle Vaší chuti
1 balení vanilkového cukru
2 vejce
rebarbora (množství záleží na Vás, pokud ji chcete na začátek jen pro zpestření chuti, dejte jí jen trochu na dno, já dala až cca do 3/4 formy)
Něco navíc:
mouka na vál a na vysypání formy
máslo na vymazání
dvě lžíce horkého rozpuštěného medu
nasekané pistácie




A teď jak na to. Máslo s cukrem chvíli potrápíme mixérem, až vznikne nadýchanější krém. Vmícháme hladkou mouku, smetanu a vejce a rukama uhněteme kompaktní těsto. S moukou pracujte dle vlastního uvážení, v původním receptu bylo dokonce 250g, což absolutně neodpovídalo! Těsto by se v konečném výsledku nemělo lepit na prsty a mělo by držet tvar. Vypracované těsto můžeme nechat v míse, nebo zabalit do potravinářské folie a dáme ideálně na hodinu odstát do lednice.

Mezitím si můžeme připravit rebarboru. Neloupeme, nevaříme, jen důkladně omyjeme a odkrájíme ošklivé konce. Nakrájíme na co nejdrobnější kostičky.

Na náplň si prošleháme tvaroh, smetanu, pudinkový prášek, cukr a vejce. Já přidala kapku mandlové esence.

Odleželé těsto můžeme buď rozválet na pomoučené pracovní desce a dnem dortové formy vykrojit kruh. Ze zbytku rozváleného těsta pak vykrájíme pruhy jako stěny. V tomto případě vám ale s největší pravděpodobností těsto zbyde a tak jako tak ho budete muset někam přidat. Proto je možná jednodušší varianta rovnou testo rukou nahníst do vymazené a vysypané formy, podobně, jako to děláme s cheesecakem. Na dno dáme pokrájenou rebarbou (jak už jsem zmiňovala, množství si dejte dle sebe, pokud ale dáte málo, tvarohovou náplň udělejte z dvojnásobné dávky!), kterou zasypeme cukrem a na vrch nalijeme tvarohovou náplň. Takto připravený koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 160 stupňů na cca 45 minut (každá trouba peče jinak pochopitelně, takže hlídat!).

Když je koláč upečený, rozehřejeme v mikrovlnce med a nalijeme ho rovnoměrně na vrch koláče. V mixeru rozdrtíme pistáciové oříšky (vyloupané samozřejmě :-) ) a posypeme. Med i pistácie koláči dodají šmrnc, proto nebuďte líní a zmíněné suroviny opravdu použijte :-)






2 komentáře:

  1. WOW! Já teda rebarboru nemusím, ale vypadá to opravdu famózně!! Možná by to šlo udělat i s jiným ovocem :-)

    World By Bella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Právě, že spoustu lidí rebarboru jako takovou nemusí, ale v některých úpravách jí třeba přijdou na chuť. Každopádně věřím, že třeba s borůvkama by to bylo vynikající! :-)

      Vymazat