pondělí 24. března 2014

Fitness Müsli žitný banánový chlebíček

Zmínila jsem, že jsem najela na trochu nový, zdravější a lepší životní styl - nebyla to jen výmluva pro to, že jsem příliš často nepřispívala - je to vážně tak. O zdravou výživu se zajímám už dlouho, ale moje touha po gurmánských zážitcích vždy převládala nad hlídáním kalorií. Teď se snažím tyhle dvě věci skloubit dohromady, co to jde a o své pokusy bych se s vámi ráda podělila. Vzniká tedy nová, zdravá rubrika, kde se začnou množit recepty na zdravé dobroty, které vás, doufám, budou inspirovat :-)
Začněme mojí momentální hvězdnou číslo 1!

Je to tento banánový chlebíček z žitné mouky a přírodního müsli. Věřte nevěřte, není v něm ani špetka jakéhokoli sladidla - osladí ho banán a kokos - a chutná dokonce i mé polovičce, která by jinak hlasovala zaručeně radši pro nějakou kalorickou bombu...
Díky banánu a müsli je též neskutečně vláčný, takže nehrozí, že vám bude zůstávat v krku, jak tomu u buchtovitých moučníků bývá...


Na tento zdravý zázrak:
hrnek celozrnné žitné mouky
3/4 hrnku přírodního müsli dle chuti (já používám s oříšky a nějakým ovocem)
půl hrnku kokosu
lžička jedlé sody
2 zralé banány
půl hrnku oleje
půl tvarohu ve vaničce (polotučného)
1 vajíčko


Smíchejte nejprve všechny sypké suroviny, rukama promíchejte. Zralé banány rozmačkejte na kaši a přidejte společně s ostatními mokrými surovinami. Těsto není ani řídké, ani úplně husté. Pokud by se vám zdálo, že je husté moc, přidejte pár lžic studené vody.

Těsto vlijte do formy na srnčí hřbet (ideálně silikonové, nemusí se vymazávat ani vysypávat), uhlaďte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Hotovo bude, až bude chlebíček na celém povrchu zlatý.
Upozorňuji, že test špejlí bude zřejmě zavádějící - díky banánu je chlebíček tak vlhký a vláčný, že může na pohled působit až nedopečeně. Řiďte se ale kůrčičkou a nemůžete nic zkazit.
Pak už stačí si užít zdravý moučník, do kterého rozhodně není potřeba se nutit :-)

4 komentáře: