středa 2. října 2013

Cuketovo-batátový krém s rozmarýnem

Že je tady období dýní, jistě již museli postřehnout všichni. Všude se o tom píše, množí se dýňové recepisy i dýně v supermarketech. Receptů na dýňovou polévku stokrát jinak už bylo napsáno tolik, že ačkoli ji miluju a dělám si ji s různými variacemi též, psát o ní nebudu. Čeká vás ale například dýňový koláč a další.

Dnes jsem tu ale proto, abych vám představila zase trochu jinou polívku. Ne jen dýně nám poskytne chuť podzimu na talíři. Jak jsem zjistila, kombinace cukety, batátu, kokosu a bylinek je famózní. Po polívce se všichni doma mohli potrhat. Vyniká svou jemností, hebkostí a přesto osobitostí. Chcete-li tedy vykouzlit nějaký jiný, neobvyklý krém, který vám navíc zabere minimum času, úsilí a surovin, neváhejte a zkuste tento!


Použila jsem:
1 střední cuketa
1 batát (nebo půlka velkého)
půl plechovky kokosového mléka
čerstvý rozmarýn
sůl 



V podstatě není co řešit. Oškrábaný batát a omytou cuketu nakrájíme na kousky a dáme vařit ve vodě, do které přidáme snítky čerstvého rozmarýnu. 

Až vše změkne, odlijeme vodu (ale ne všechnu), podle toho, jak hustý chcete krém mít (zředit se dá vždycky, na to pamatujte). Pokud chcete, můžete snítky rozmarýnu odstranit, já je ponechala. Tyčovým mixérem vykouzlíme hladký krém. 

Osolíme dle chuti a zjemníme na toto množství cca půlkou plechovky kokosového mléka nebo krému.

Chutím se meze nekladou, takže nechť si s vychucením každý pohraje dle svého. Já chválím a vřele doporučuji tuto minimalistickou verzi, neb méně je někdy více, víte, jak to je...:-)

4 komentáře:

  1. Polévky tohohle typu vyloženě miluju :) Vypadá zajímavě, a na okně mám rozmarýn, hmmm... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, ideální stav :-) Já na tyhle polívky taky nedám dopustit!

      Vymazat
  2. Polévka je podzimní základ. Bez toho nejde žít. Poměrně dost na nich se ségrou ujíždíme. Na tuhle určitě taky brzy přijde řada!!:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Je velmi jednoduchá, velmi jemná a chuťově výborná. Zařazuji do oblíbených...

    OdpovědětVymazat