sobota 4. ledna 2014

Exotický chlebíček - ponovoroční improvizace

Tak nějak u mě stále doznívá "přepečení" z projektu s cukrovím, což v kombinaci se zkouškovým moc nenapomáhá aktivitě v pečení a zahlcování blogu novými recepty. Nicméně kdo dočká času, jako husa klasu, dočká se tento rok ode mě jistě ještě mnoho překvapení. V hlavě mám plno zajímavých projektů, které jen čekají na vhodnou chvíli.

Stalo se vám taky, že po pečení cukroví vám někde v misce zbyl cukr, nebo ořechy či kokos? Já takhle misek posbírala po kuchyni několik - v jedné byla mouka, ve druhé moučkový cukr, v další kokos a ještě ořechy. Co s tím? Napadlo mě výjimečně jít tou nejjednodušší cestou a všechno jsem to smíchala, něco málo přidala a upekla sladký chlebíček. Původně to měla být spíš z nouze ctnost, ale nakonec mi snad chutnal víc, než většina cukroví, co jsem za svátky ochutnala...
Takže neváhejte a své zbytky využijte kreativně! :-)


Na povánoční chlebíček s chutí exotiky jsem smíchala zhruba:
(píšu zhruba, neb přesné množství použitých surovin jsem přesně nevážila...)
1 hrnek a kousek polohrubé mouky
Necelý hrnek moučkového cukru
půl sáčku prášku do pečiva
1/4 hrnku mletých lískových ořechů
1 hrnek kokosu
1 rozmačkaný zralý banán
2 vajíčka
půl hrnku mangového džusu a půl hrnku vody
1/4 hrnku oleje


Cílem je vytvořit řidší těsto, které bude hezky vonět a půjde vlít do formy. Já použila hranatou formu na chlebíček, kterou jsem vymazala a vysypala.
Pečte tak dlouho, dokud nebude chlebíček na povrchu zlatý. Bude mít pak nahoře i dole příjemnou kůrčičku a uvnitř bude vláčný.
Sama jsem byla překvapená, čekala jsem, že ho budu muset zapíjet čajem, ale vůbec nebyl suchý. Kdo má rád kombinace tohoto typu (banán, kokos, mango), jistě si pochutná víc, než možná čeká, stejně, jako já :-)

5 komentářů:

  1. To je fakt skvělá kombinace, kokos já moc ráda :)) Přeji vše nej do nového roku a ať se v kuchyni a nejen v ní stále jen daří! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meg, díky moc, i Tobě přeju do nového roku vše nejlepší, plno kulinárních zážitků a tak vůbec :-) Jinak sama jsem se divila, jak ze zbytkových surovin vznikla fakt skvělá chuť :-)

      Vymazat
  2. MMMM))))Great post) Would you like to follow each other? Just let me know in my blog. xoxo
    http://www.elationofcreation.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Nice post :))

    http://closertotheedgeblog.blogspot.com/
    http://shinestarminex.tumblr.com/

    OdpovědětVymazat