pondělí 18. listopadu 2013

Burákový koláč s karamelovou šlehačkou a jablky

Podzim pomalu vrcholí a já se ozývám s tímto receptem, který vám spraví náladu i v tom nejchladnějším počasí. Pro mě se letošní podzim nese ve znamení hektických dnů a přeplněné hlavy. Pokud se ale zadaří, přinese tento shon i lahodné ovoce. Nechte se překvapit, vše se dozvíte, až na to přijde. Moudro dne ale mělo původně spočívat v tom, že podzim obvykle přináší nová rozhodnutí a životní změny. Pokud tedy máte pocit, že něco ztrácíte, nebo se vám tohle období zdá jaksi "nepřehledné", nezoufejte a vězte, že ne jen stromy potřebují alespoň jednou ta rok shodit staré listí...

Teď už ale dost mouder a na zahnání splínů a melancholií si udělejte tenhle zemitý, ale netradiční koláč :-)


Na těsto:
150g hladké mouky
150g špaldové mouky
5 lžic burákového másla
půl-tři čtvrtě hrnku ledové vody
Na karamel:
hrnek cukru krystal
tři lžíce smetany (ke šlehání či na vaření)
půl plechovky kokosového mléka
Na dokončení:
cca 5 menších nebo středních jablíček
skořice dle chuti


Opět se jedná o variaci křehkého těsta, které se mi při pečení stalo skoro denním chlebem. Z mouky a burákového másla vypracujeme směs v podobě drobenky a pomocí ledové vody rychle spojíme do vláčného nelepivého těsta.
Necháme v lednici alespoň půl hodinky odležet

Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr. Jakmile bude mít tmavě hnědou barvu, zalijeme ho nejprve smetanou, trochu promícháme a přidáme kokosové mléko. Nebojíme se toho, hlavně žádná panika z toho, že po zalití karamel na chvilku ztuhne...jen vyčkávat a za chvíli se objeví voňavá kompaktní hmota.

Těsto ručně vtlačíme do koláčové formy včetně okrajů a propícháme dno vidličkou.

Do připraveného korpusu vlijeme z pánve všechnu karamelovou hmotu.

Teď je zhruba čas na rozpálení trouby. Dáme ji na klasických 180.

Zbývá jen nakrájet jablíčka na plátky a nějak esteticky (nebo klidně neesteticky, pokud už vám moc tečou sliny...) je poklást navrch. Zasypeme decentně skořicí a dáme péct na nějakých 20-30 minut.

P.S. Snad mě neukamenujete za tu fotku se starou koláčovou formou - všichni víme, že to nevypadá ideálně, ale zároveň snad taky všichni víme, že vyndat koláč z takového formy je tak trochu nemožné...;-)



1 komentář: